Handelingen

Driebergen-Rijsenburg, Kloosterlaantje 1 - Arca Pacis Kapel (1883 - 1965)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrechtse Heuvelrug
Plaats: Driebergen-Rijsenburg
Adres: Kloosterlaantje 1
Postcode: 2121AJ
Bouwja(a)r(en): 1883
ID nummer:
Architect: Alfred Tepe (1840 - 1920)
Oorspronkelijke bestemming: Rooms Katholieke Kloosterkapel
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: Rijksmonument 509764 (toren)

Geschiedenis

Deze neogotische kapel is in 1965 gesloopt, nadat rechts ervan er een nieuwe, moderne kapel was gebouwd in 1964. Het traptorentje is blijven staan. Daaraan is de nieuwe kapel vastgebouwd. De toren is Rijksmonument. Behoorde bij het klooster Arca Pacis.

Monumentomschrijving Toren

De door A. Tepe ontworpen TOREN maakte oorspronkelijk deel uit van de in 1883 in neogotische stijl opgetrokken kapel. Deze werd in 1964-1965 -behoudens de toren- gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe kapel, die buiten de bescherming valt. De ten zuidoosten van het hoofdgebouw gelegen toren is op achthoekige plattegrond opgetrokken uit baksteen en telt drie geledingen. De eerste geleding is vastgebouwd aan de niet beschermde kapel. De tweede geleding, boven de natuurstenen band, bevat in elke zijde onder de afzaat smalle vensters. De derde geleding heeft boven een afzaat in elke gevelzijde een galmgat met spitsboogbeëindiging. De toren wordt afgedekt door een hoog opgaand naaldspitsdak met leien gedekt in maasdekking. De spits wordt bekroond door een torenhaan.

Waardering

De kerktoren van de voormalige kapel uit 1883 is van cultuurhistorische waarde vanwege de uitdrukking van het Rooms-Katholieke kloostercomplex Arca Pacis. Voorts is het van ensemblewaarde als onderdeel van het totale complex en als silhouet in de landelijke omgeving.

Afbeeldingen