Handelingen

Gereformeerde Gemeente in Nederland (Den Haag)

Uit Reliwiki

Ontstaansgeschiedenis

,s-Gravenhage, Daguerrestraat 16 - De Haard

Op zondag 12 december 1954 kwam de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Den Haag samen aan de Daguerrestraat 16. Ouderling Moerman werd toen in het ambt bevestigd door dr. C. Steenblok. Naast ouderling Moerman was er diaken A. de Bruin.

,s-Gravenhage, De Gheijnstraat 70 - Jeruzalemkapel

Den Haag was een afdeling van de gemeente Gouda. Er kwamen in deze tijd zo’n zeventig mensen naar de kerk. Men kwam samen in een schoollokaal, later vonden de diensten plaats aan de Koningin Emmakade. De groep werd echter steeds kleiner: er overleden mensen, anderen trokken weg en voor vreemden lokte het schoollokaal niet bepaald aan.

,s-Gravenhage, Noord West Buitensingel 20 - Adventkerk (1958 - 2010)

Er werd tijdens weekdiensten gebruik gemaakt van verschillende kerkgebouwen. Met predikanten zat de kerk altijd vol. Diaken A. de Bruin overleed heel plotseling. Daarna is D. van Klaveren diaken geworden; ook hij overleed plotseling. Begin jaren zeventig werd ouderling Moerman ernstig ziek. Regelmatig kwamen er nu ouderlingen uit Gouda lezen, maar het aantal leden slonk. In 1972 waren er nog zo’n 12 personen met inbegrip van de kerkenraad. Moerman heeft in deze tijd een afscheidspreek gelezen. Het is niet meer bekend welke preek dit geweest is, maar wel waren de toenmalig aanwezigen erg emotioneel. Op 28 september 1973 overleed ouderling Moerman op 86-jarige leeftijd. Ds. F. Mallan leidde de begrafenis. Daarna viel de gemeente in Den Haag uit elkaar.

De gemeente heeft op verschillende locaties gekerkt: het gebouw “Maarten Luther”, de Jeruzalemkapel, een gebouwtje in de Gheinstraat, hier is nu een Koninkrijkszaal van de Jehova’s Getuigen. Ook wordt er gekerkt in de Adventkerk van de Zevendedags Adventisten die op zaterdag bij elkaar komen. Enige tijd is er nog gekerkt in het kerkgebouw aan de Zoutkeetsingel (vroeger de Zuid-West-Buitensingel), die nu door een Vrije Evangelische Gemeente wordt gebruikt. Van 1924 tot 1934 is dit gebouw eigendom van de plaatselijke Gereformeerde Gemeente geweest. Uiteindelijk komt men aan de Koningin Emmakade samen een parterrewoning die vanwege het slinkende aantal leden en doopleden groot genoeg is.

  • 1957 Gebouw “Maarten Luther” weekdiensten
  • 1957 Van Damstraat 1 zondagse diensten
  • 1958 Jeruzalemkapel weekdiensten
  • 1963 Adventkerk Cort Heyligersstraat weekdiensten
  • 1968 Zoutkeetsingel 112-114 15 nov. Ds. F. Mallan Dankdag
  • 1971 Koningin Emmakade 36 zondagse diensten

Afbeeldingen

preekbeurten