Handelingen

,s-Gravenhage, Noord West Buitensingel 20 - Adventkerk (1958 - 2010)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Adventkerk
Genootschap: Zevende-dags Adventisten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Noord West Buitensingel 20
Postcode: 2518PA
Sonneveld-Index: 02063
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Verschoor, W.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een interessant kerkgebouw (1958) uit de wederopbouwperiode, zonder toren.

Het bakstenen kerkgebouw bestaat uit kerkzaal, jeugdkapel en predikantenkamer, in kubistische vorm weergegeven, ontworpen voor het kerkgenootschap der Zevende Dags Adventisten door Architectenbureau Verschoor met als adviseur de heer J. Coenen. De bouwmassa bestaat uit één hoog bouwlichaam (kerkzaal) met tegen de achterzijde aan de kant van de Zamenhofstraat een lagere op vierkante plattegrond weergegeven jeugdkapel en aan de zijde van de Cort Heyligersstraat een lagere op L-vormige plattegrond weergegeven predikantenkamer. De kerk bestaat uit een kerkzaal met 455 plaatsen en is voorzien van een balkon met 134 plaatsen aan de voorzijde en een orgelbalkon aan de achterzijde. De beide zijgevels van de kerkzaal zijn voorzien van een grote reeks ronde raampjes. De hoofdentree met trap aan de Noord-West Buitensingel bestaat uit een vierkant portaal met twee entreedeuren, met hierboven een groot raam voorzien van verticale stroken. Het portaal is vormgegeven met platen trilbeton. Het onderhuis van het gehele complex was oorspronkelijk ingedeeld in een achttal zalen waarvan één met een amfitheater.

  • (Bron:Beeldbank Den Haag)

In 1963 mede in gebruik geweest door de Gereformeerde Gemeente in Nederland (Den Haag). Kerk van de Zevendedags Adventisten (ZDA), die hun erediensten op zaterdag houden. Op zondagen in medegebruik door een Antilliaanse (Evangelische) gemeente. Buiten gebruik als kerk ZDA april 2009, toen na een verbouwing van 2 jaar de grotere voormalige R.K. Christus Koningkerk in de wijk Mariahoeve in gebruik werd genomen. Een kleurrijk, gebrandschilderd glas-in-loodraam uit 1997 van kunstenares Annemiek Punt uit Ootmarsum is overgeplaatst naar deze kerk.

Van september 2010 tot 1 juli 2018 was deze voormalige kerk in gebruik als nieuw onderkomen van "De Regentenkamer", een kleinschalig podium voor jazz, lichte muziek, literatuur en kunst. De Regentenkamer zit sinds najaar 2018 in het Koorenhuis, Prinsegracht 27.

De voormalige Adventkerk is gesloopt najaar 2018.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 24 april 2007.

De zevendedagsadventisten te Den Haag krijgen een nieuwe kerk. Eind maart is het huidige gebouw aan de Noordwest Buitensingel verkocht aan een consortium dat bestaat uit de Haagse woningbouwcorporatie Staedion en de projectontwikkelingsorganisatie Credo in Oosterbeek. Begin deze maand hebben de Haagse adventisten de aankoop van hun nieuwe onderkomen, de Christus Koningkerk in de Haagse wijk Mariahoeve, formeel beklonken. De gemeente blijft de komende maanden bijeenkomen in de oude kerk, totdat het nieuwe gebouw klaar is. Op de plek van de oude kerk worden woningen gebouwd.

  • Uit Dagblad070, 26 maart 2018

De voormalige kerk van de Zevende Dags Adventisten op de hoek van de Noord-West Buitensingel en de Cort Heyligersstraat in het Energiekwartier van Den Haag wordt in augustus van dit jaar gesloopt. Woningcorporatie Staedion en bouwbedrijf Heijmans ontwikkelen voor deze locatie een plan voor nieuwe woningen, die vanaf maart 2019 moeten worden gebouwd. Het kerkgebouw uit 1958 dateert van de zogeheten Wederopbouwperiode, maar was niet bijzonder genoeg om op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, zoals recent met andere kerken in de stad is gebeurd. Inmiddels is al bijna acht jaar de Regentenkamer in het gebouw gevestigd, een belangrijk podium voor jazzmuziek. De Regentenkamer heeft in haar 27-jarige bestaan al talloze keren binnen de stad moeten verhuizen en gaat nu dus ook deze kerklocatie verliezen. Peter Bos (Haagse Stadspartij) stelde daar onlangs vragen over aan het stadsbestuur en dat laat nu in zijn antwoord weten dat het de Regentenkamer “te midden van jazz-organisaties en festivals zoals ProJazz, Jazz070, het Cutting Edge Jazz Festival, Mondriaan Jazz en Jazz in de Gracht” als een culturele broedplaats voor jazz-muziek beschouwt. Het stadsbestuur wil de Regentenkamer dan ook graag voor de stad behouden en stelt daarover: “De broedplaatsmakelaar heeft contact met de Regentenkamer opgenomen om te assisteren bij de zoektocht naar een nieuwe locatie. Inmiddels zijn enkele locaties in de stad op mogelijkheden onderzocht.” Verwachting is dat de Regentenkamer in elk geval nog voor de sloop van de huidige locatie een nieuw podium zal hebben.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur