Handelingen

Gereformeerde Gemeente in Nederland (Vriezenveen)

Uit Reliwiki

Ontstaansgeschiedenis

Vriezenveen, Bouwmeesterstraat 43 - Gereformeerde Gemeente in Nederland (1933 - 1978)

De Gereformeerde Gemeente in Nederland te Vriezenveen is op 17 januari 1933 geïnstitueerd in een dienst waarin ds. J. Fraanje voorging. Enkele jaren daarvoor kwamen reeds enkele mansleden uit Vriezenveen bijeen met de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente ‘Eskerk’ te Rijssen met als doel kerkdiensten te houden in de gemeente Vriezenveen. Enkele maanden later werden kandidaten gesteld voor kerkenraadslid en hieruit werden in een ledenvergadering onder toezicht van de kerkenraad van Rijssen als ouderling gekozen A. Folbert en A. Dekker en als diaken J. Jonker. In een kerkdienst op 3 juni 1932 werden de gekozen ambtsdragers door ds. J. Fraanje, als consulent van Rijssen, in het ambt bevestigd. Enkele maanden na de instituering wordt ds. J. Fraanje opnieuw uitgenodigd in Vriezenveen om op 5 mei 1933 het Heilig Avondmaal te bedienen in het pas voltooide kerkgebouwtje aan de Bouwmeesterstraat. Met opening sprak ds.Fraanje bij deze eerste bediening van het Heilig Avondmaal over 1 Kor. 5:7: "Zuivert dan den ouden zuurdesem uit, opdat gij een nieuw deeg zijn moogt, gelijk gij ongezuurd zijt. Want ook ons Pascha is voor ons geslacht, namelijk Christus". De band die daar destijds ontstaan is tussen de ouderlingen en hun geliefde ds. Fraanje is nooit verbroken.

Aan de instituëring ging een geschiedenis in de Evangelisatie van de plaatselijke Ned. Herv. Kerk vooraf. Deze Evangelisatie werd in 1907 opgericht. Rond de weleerwaarde heer W. van Leeuwen, die als godsdienstonderwijzer vanwege zijn bevindelijke prediking in de Nederlands Hervormde Kerk in ernstige moeilijkheden was gekomen, vormde zich al spoedig een groep die zich met geestelijke banden aan hem verbonden voelde. Na zijn vertrek kon een aantal personen zich niet langer verenigen met de prediking van zijn opvolger, de godsdienstonderwijzer H. Brink. Het was deze groep die in het begin van de jaren 1930 begon met het beleggen van leesdiensten ten huize van de familie O. Zwolsman aan de Bouwmeesterstraat. In diezelfde tijd werden ook de contacten gelegd met de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente ‘Eskerk’ te Rijssen. Zwolsman had een groot gezin, nl. 9 kinderen, en de behuizing was niet heel groot. Het is bekend dat wanneer ds. Fraanje daar preekte, hij in de deuropening tussen twee kamers ging staan en zo de mensen in beide vertrekken kon toespreken. Al spoedig werd er besloten tot de bouw van een eigen kerkgebouw. De bouw van het kerkgebouwtje werd voltooid in 1933. De exacte datum van oplevering is niet bekend. Aanvankelijk telde de gemeente zo’n 8 à 10 huisgezinnen. Vooral na de oorlog groeide de gemeente sterk. Met name in de oorlogsjaren kwam ds. W.C. Lamain, die destijds in Rijssen stond, veel in Vriezenveen preken.

1977 gevraagd.JPG

In de jaren 1970 wordt het kerkgebouw te klein voor het groeiend aantal leden. De manslidmatenvergadering in 1976 stemde in met de bouw van een nieuw, ruim, en functioneel kerkgebouw, dat plaats zou moeten bieden aan ca. 350 kerkgangers.

Uit de krant van 24 november 1977.PNG

De oude kerk zou als vergaderruimte geïntegreerd moeten worden in het nieuwe gebouw. De consulent, ds. J. de Groot, legde de eerste steen van het nieuwe kerkgebouw. Deze steen werd aangereikt door het oudste lid van de gemeente, de heer W. Folbert.

Vriezenveen, Bouwmeesterstraat 43 - Gereformeerde Gemeente in Nederland