Handelingen

Landsmeer, Dorpsstraat 28 - Iglesia Ni Cristo

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Iglesia Ni Cristo
Genootschap: Kerk van Christus
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Landsmeer
Plaats: Landsmeer
Adres: Dorpsstraat 28
Postcode: 1121BW
Inventarisatienummer: 05840
Jaar ingebruikname: 1852
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 23823

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Sobere neoclassicistische kerk met toren.

De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in 1627. Herstel volgde in 1821. Helaas heeft dit herstel niet kunnen resulteren in het behoud van de kerk voor latere geslachten. Dertig jaar later werd het gehele kerkgebouw gesloopt. In de periode 1852-1853 werd een nieuwe kerk gebouwd. De uit 1632 daterende preekstoel bleef bewaard en werd overgeplaatst in de nieuwe kerk. De preekstoel wordt gedragen door een pelikaan die haar jongen voedt met haar eigen bloed. Pelikanen golden in het vroege christendom als symbool van opofferende moederliefde. "Moederpelikanen" werden afgebeeld met een door henzelf opengepikte borst, waardoor de jongen met bloed gevoed konden worden.
Naast de preekstoel hangen twee borden met daarop de namen van predikanten. In de kerk zijn vier gebrandschilderde ramen aangebracht. Zij werden vervaardigd in 1652 en sierden voorheen de oorspronkelijke kerk.

Buiten gebruik als kerk 2002, toen in kader Samen op Weg, later PKN, de Gereformeerde Kerk in Landsmeer de centrale kerk werd. Tot ongeveer 2009 in tijdelijk gebruik als bibliotheek. Dit kerkgebouw is overgenomen door Stadsherstel Amsterdam, dat (na diverse andere kerkgebouwen) ook dit gebouw hoopt te restaureren en een passende herbestemming te geven.

  • 2015 Kerk is verkocht aan de Church of Christ.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. KERK. Zaalkerk uit 1852 met ingebouwde toren, voorzien van een houten bekroning. Gebeeldhouwde preekstoel met o.a. voorstelling van Mozes, Aaron en de evangelisten, het geheel boven een pelikaan met jongen, midden XVII. Twee lezenaars (XVIIc en XVIII A.) en een doopbekkenhouder (XVIIc) van koper. Twee wandborden met namen der predikanten; 1766 en 1795. Klokkenstoel met klok van A. Koster, 1639, diam. 113,7 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1919.

In de media

  • www.nu.nl, 15 februari 2012.

De Hells Angels azen op een oud kerkgebouw in Landsmeer als nieuw clubhuis. De motorclub zou een bod hebben uitgebracht op het voormalige gebouw van de Nederlands-hervormde kerk in het dorp boven Amsterdam-Noord, schrijft Het Parool woensdag. Het kerkje, dat schuin tegenover het gemeentehuis in Landsmeer staat, is eigendom van Stadsherstel Amsterdam.

Orgel

Het orgel is in 1968 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht) als interim-orgel voor de Goede Herderkerk te Huizen. In 1970 plaatst Blank het over naar Landsmeer.

  • Dispositie:
  • Manuaal: Holpijp 8' bas/discant - Prestant 4' bas/discant - Gedekte fluit 4' bas/discant - Octaaf 2' bas/discant - Mixtuur 1⅓' 2-3 sterk bas/discant - Schalmei 8' bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Dit orgel bevindt zich nu in de als Gereformeerde Kerk gebouwde, nu PKN kerk Het Kruispunt in Landsmeer, zie ook een foto bij dat object.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur