Handelingen

Leerdam, Europaplein 1 - Pauluskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pauluskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Leerdam
Provincie: Utrecht
Gemeente: Vijfheerenlanden
Plaats: Leerdam
Adres: Europaplein 1
Postcode: 4142CC
Sonneveld-index: 02467
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Geenen en Oskam
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk met toren. Kerk van de Hervormde Wijkgemeente West, die een Gereformeerde Bond modaliteit heeft.

De bouw van de Pauluskerk

In de naoorlogse periode breidde Leerdam sterk uit in de wijk Leerdam-West. Sinds de zestiger jaren werden daar ook kerkdiensten gehouden; en wel in gebouw Rehoboth aan de Tiendweg. Dit gebouw werd echter gaandeweg te klein voor de gemeente, waarop men bouwplannen maakte voor een nieuwe kerk in West. De kerk werd geplaatst aan het Europaplein, waar het – aan het eind van de Joost de Jongestraat – een dominerende plaats kreeg; mede omdat zijn toren al van verre zichtbaar is. De bouw werd uitgevoerd door de firma Schuite & De Graaf. Het gebouw, dat plaats biedt aan 600 personen, is ontworpen als een rechthoek, met als hoofdgedeelte het eigenlijke kerkgebouw, waarachter zich enkele nevenruimten bevinden. De eerste steen werd gelegd op 6 februari 1960, terwijl de officiële opening plaatsvond op 26 januari 1961. De voorganger in de dienst bij de opening was de toenmalige wijkpredikant ds. K. Ooms. Zijn preek ging over 'de wonderbare visvangst' uit Lukas 5. Deze tekstkeuze had te maken met de afbeelding van de wonderbare visvangst op de noordmuur van de kerk. In 1988 werden de nevenruimten grondig verbouwd en uitgebreid. Hierbij werd ook de grote 'Rehobothzaal' gerealiseerd (die de afbeelding van de wonderbare visvangst nu op de binnenmuur heeft staan). Deze ruimten bieden nu alle mogelijkheden voor de diverse vormen van het kerkelijk jeugdwerk; en worden ook zeer regelmatig verhuurd aan derden.

  • (Bron: website hervormdleerdam.nl.)

Orgel

In 1926-1930 is in Rilland-Bath een nieuwe Hervormde Kerk gebouwd. Deze kerk werd in 1999 gesloten en afgebroken. In 1959 plaatste de firma Van Leeuwen te Leiderdorp een nieuw orgel in die kerk, gebouwd onder toezicht van de Orgelcommissie van de Hervormde Kerk. Het instrument kreeg twee klavieren en vrij pedaal en werd uitgevoerd met Veka-laden. Het orgel is na sluiting van de kerk verkocht aan de Pauluskerk te Leerdam. Het werd overgeplaatst door de firma Pels & Van Leeuwen.

Externe links

Afbeeldingen

Interieur