Handelingen

Loenen, Hoofdweg 51 - Antonius Abt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius Abt
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Loenen
Adres: Hoofdweg 51
Postcode: 7371AC
Sonneveld-index: 11805
Jaar ingebruikname: 1848
Architect: Kroon, E.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8183 (toren)


opname 14-08-2010 © AvD.

Geschiedenis

Interessante neoclassicistische kerk met historische toren. Na de reformatie kreeg de commissie, die ingesteld was om de bouw van de katholieke kerk in Loenen voor te bereiden, op 13 februari 1846 toestemming van Koning Willem II om met de bouw te beginnen. De koning gaf een subsidie van 6.000 gulden op voorwaarde, dat de kerk door Waterstaat gebouwd zou worden. De totale kosten van de Kerk bedroegen fl. 13.332.--. De familie Hackfort (Kasteel ter Horst) schonk een nieuw gebouwde pastorie alsmede de grond voor kerk, tuin en kerkhof, echter op voorwaarde, dat zij de twee eerste banken van de nieuwe kerk tot hun beschikking zouden krijgen en dat zij het recht zouden krijgen om op het kerkhof een eigen familiegrafkelder te maken. De “Horstenbanken” staan nog in de kerk. Op de deurtjes staan de wapens van de familie Hackfort en van de familie Van Wijnbergen.

Op 8 september 1849 werd de nieuwe kerk ingewijd. Veel van de (barokke) inventaris kwam uit de kapel van Kasteel ter Horst, zoals de misgewaden, kelk en monstrans met het wapen van de Hackforts, altaarbenodigdheden, het orgel en het doopvont. In 1864 werd uit een legaat van de freule van Hackfort tot ter Horst het kosterhuis gebouwd achter de kerk. In 1927 bleek, dat de kerk te klein was voor het groeiend aantal parochianen, waardoor de kerk werd vergroot met twee zijbeuken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in 1943 door de Duitse bezetters de klokken uit de toren gehaald en afgevoerd. Direct na de bevrijding van Loenen op 16 april 1945 kwamen er plannen op tafel voor de aanschaf van 2 nieuwe klokken. Op 21 december 1948 werden de nieuwe klokken gewijd. De grote klok kreeg de naam “Maria – Moeder Gods”, de kleine klok “H. Johannes-Evangelist.”

Geschiedenis. Bericht uit 2002

Uitbreiding 1927. In het linker bouwhuis bij kasteel Ter Horst is een voormalige katholieke schuilkapel aanwezig, gebouwd in de 18de eeuw. Het kasteel is een trouwlocatie van Apeldoorn. In de kapel, gewijd aan de H. Antonius Abt, mag ook getrouwd worden. De kapel moet hoognodig worden gerestaureerd. Er staat een barok altaar in, afkomstig uit Duitsland. Een orgel is er niet meer. (48-02)

Sluiting kerken

  • 2013 - Het bestuur van de parochie Franciscus en Clara heeft besloten over de sluiting van een vijftal rooms-katholieke kerken. De parochianen afgelopen weekeinde zijn per brief geïnformeerd. Afgelopen maart maakte de parochie Franciscus en Clara de noodzaak bekend om, vanwege teruglopend kerkbezoek, vijf van haar acht kerken af te stoten. Binnen de grenzen van de gemeente Voorst gaan de kerken in
  • Klarenbeek (OLV Vrouw Tenhemelopening) (gesloten 2015) ,
  • Bussloo (H. Martinus) (gesloten 2018) en
  • De Vecht (Antonius van Padua) (gesloten 2015) dicht.

Ook de kerken in

Monumentomschrijving Rijksdienst

Toren der R.K. Kerk. H. Antonius Abt. Slanke bakstenen romp met gebosseerd metselwerk rond de getoogde ingang. Bovenbouw van twee houten, achtkantige open geledingen, gescheiden door een omgang met ijzeren hek en bekroond door een naaldspitsje. Tweede kwart 19e eeuw. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur