Handelingen

Rotterdam, Slinge 775 - Bavo

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bavo
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Slinge 775
Postcode: 3086EZ
Sonneveld-index: 03225
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Nefkens, H.N.M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 532247


Geschiedenis

Prachtige, buitengewoon belangrijke wederopbouwkerk met flinke toren. In 2013 "voorbescherming" als Rijksmonument. In 2019 officiële aanwijzing als Rijksmonument.

De parochie St. Bavo is op 29 mei 1955 opgericht in de wijk Pendrecht, genoemd naar een voormalig dorpje dat hier lag. De huidige kerk werd geconsacreerd op 26 juni 1960. Het is een opvallend modern ontwerp van de Rotterdamse architect Harry Nefkens (1918-2018), als zodanig één van zijn beste werken. De zuidgevel is voorzien van een kleurrijke glas-in-betonwand van de kunstenaar Bob Zijlmans. Hier kerkt sinds 2004 ook de voormalige parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen uit de naastgelegen wijk Zuidwijk. Sindsdien is de St. Bavokerk de centrale parochiekerk van de parochie "O.L. Vrouw van Lourdes" in de wijken Zuidwijk en Pendrecht. In 2003 is de kerk grondig gerenoveerd door architect René de Roon. Zijn werkwijze was erop gericht om de architectuur van de bestaande kerk zoveel mogelijk te respecteren. Als herinnering aan de kerk O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Zuidwijk zijn foto's gemaakt van de metershoge glas-in-loodwanden die vervolgens op een kleine schaal op folie zijn afgedrukt en op de glazen scheidingswand in de St. Bavokerk zijn aangebracht. Tevens is een luidklok uit de kerk in Zuidwijk naar de St. Bavokerk in Pendrecht overgebracht. Boven het entreeportaal is in 2004 een gezichtsbepalend element (sculptuur) aangebracht, dat oorspronkelijk de gevel van de O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen Kerk sierde. Deze voorstelling toont Jezus met zijn leerlingen op het Meer van Genesareth. De kerk O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Zuidwijk is, na jarenlange leegstand, in augustus 2010 gesloopt.

De kerk is voorzien van een verhoogd plein voor de hoofdentree. Door de glazen deuren is er visueel contact tussen plein en kerkruimte. De kerkzaal is gemarkeerd door een zevental betonnen spanten, waaraan het dak is gehangen. De ene rij spantpoten staat buiten aan de zijde van de Slinge, de ander rij staat deels binnen. Aan de spantpoten is een galerij bevestigd. Onder deze galerij was de dagkerk gedacht en zijn de biechtstoelen opgenomen in een gesloten element. De kerk bood ruimte aan 750 bezoekers, waaronder 100 plaatsen op de galerij en 100 eronder. De vloer is grotendeels belegd met kwartsietscherven.

Ook in de gevels is de asymmetrie doorgezet. De ene zijgevel van de kerk langs de Slinge is opgebouwd uit zgn. claustra ( elementen van schokbeton, voorzien van gekleurd glas). In deze gevel is een liturgische voorstelling van de Rotterdamse kunstenaar Bob Zijlmans opgenomen, die ook het tegeltableau naast de entree verzorgde. De gevel bij de galerij is net als de voor- en achtergevel vrijwel gesloten. Het dak is losgehouden van de gevels door middel van een negentig centimeter hoge glasrand.

Nefkens was één van de toonaangevende kerkenbouwers in de eerste jaren van het bestaan van het Bisdom Rotterdam (opgericht in 1956). Van dezelfde architect is in Rotterdam nog een tweetal kerkgebouwen aanwezig:

Andere kerken van architect Nefkens in het Bisdom Rotterdam:

De ook interessante R.K. H.H. Petrus en Paulus (1958) van Nefkens in Haarlem-Noord is eind 1993 buiten gebruik gesteld en in 1997 gesloopt, maar ook de moeite waard om hier te noemen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur