Handelingen

Westzaan, J.J. Allanstraat 463 - Noordervermaning

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Noordervermaning
Genootschap: Gereformeerde Gemeente Westzaan
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Westzaan
Adres: J.J. Allanstraat 463
Postcode: 1551 RL
Sonneveld-index: 06206 06205
Jaar ingebruikname: 1695
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk Gereformeerde Gemeente
Monument status: Rijksmonument 39982

Geschiedenis

Gebouwd als Doopsgezinde Noordervermaning. In 1964 verkocht aan de Gereformeerde Gemeente, welke haar kerkgebouw door scheuring was kwijtgeraakt, die dit kerkgebouw tot op heden in gebruik heeft. Prachtige houten zaalkerk zonder toren uit 1695. Ook prachtige bakstenen gevel in neogotische trant met pinakels, spitsboogvensters met ijzeren traceringen en roosvensters, ca 1850.

Orgel

In 1695 werd de Noordervermaning van de Doopsgezinde Gemeente te Westzaan in gebruik genomen. Nadat omstreeks 1850 een nieuwe bakstenen voorgevel in neogotische trant was geplaatst, werd het 150 zitplaatsen tellende kerkgebouw in 1964 gekocht door de Gereformeerde Gemeente Westzaan. Deze gemeente kerkte tot dan toe in een kerkgebouw aan de J.J. Allanstraat, gebouwd in 1907. Dit gebouw is thans in gebruik bij de Christelijke Gereformeerde Kerk te Westzaan.

In 1875 bouwde L. van Dam & Zonen uit Leeuwarden een eenklaviers orgel met aangehangen pedaal voor de Noordervermaning in Westzaan voor ƒ 2.072,45. Het orgel kreeg acht stemmen op het manuaal en werd voorzien van een aangehangen pedaal met de omvang C-g. Op de windlade bleef ruimte voor een discantregister en een gedeeld tongwerk over. Op een van de voor deze slepen bestemde registerknoppen is de tremulant aangesloten. Het instrument werd op 26 augustus 1875 opgeleverd. De eerste tien jaar werd het onderhoud aan het instrument verzorgd door de firma L. van Dam, vanaf 1917 bij de firma B.F. Bergmeijer. In 1975 werd het orgel gerestaureerd en het pedaal uitgebreid met een Bourdon 16'. De lade en de houten pijpen zijn aan de binnenzijde van de kas tegen de zijwand aan de pompzijde geplaatst. Het pedaal werd tevens vervangen door een nieuw pedaal met de omvang C-d', gebouwd naar voorbeeld van het aanwezige oorspronkelijke pedaal. De werkzaamheden werden uitgevoerd door W.N. de Jongh te Lisse. Het werd op 9 december 1975 weer in gebruik genomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Houten kerk, vroeger Doopsgezind, thans Gereformeerd. Bakstenen gevel in neogotische trant met pinakels spitsboogvensters met ijzeren traceringen en roosvensters, midden 19e eeuw.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur