Handelingen

Alblasserdam, Merwedeweg 9 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Alblasserdam
Plaats: Alblasserdam
Adres: Merwedeweg 9
Postcode: 2953XK
Inventarisatienummer: 19655 01481
Jaar ingebruikname: 1900
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

De gemeente werd op 12 april 2007 geïnstitueerd als Hersteld Hervormde Gemeente Alblasserdam. Voor die tijd werd de gemeente aangeduid als ‘Gereformeerde Samenkomst’. Wanneer de Gereformeerde Samenkomst gesticht is, is niet precies bekend. In het verleden is ze gediend door de predikanten B. Sterkenburg (1880-1900), A.P. Verloop (1951-1959) en A. de Waard (1967-1976). Sinds het vertrek van ds. De Waard is de gemeente vacant. Het huidige kerkgebouw aan de Merwedeweg werd geplaatst in 1900.

Sinds ds. Sterkenburg had de gemeente een geheel eigen signatuur. Ds. Sterkenburg wilde een tussenweg bewandelen tussen Hervormd en Afscheiding in. Hij koos voor het noodverband: een gemeente zonder naam, die uitzag naar het herstel van de kerk der vaderen. Het samenkomen in een houten gebouw onderstreepte het voorlopige karakter van dat noodverband. Wel werden de sacramenten bediend, maar in plaats van een kerkenraad met ambtsdragers was er een kerkbestuur. Kerkelijk werd in vroeger tijden samengeleefd met soortgelijke gemeenten in Sliedrecht, Capelle aan den IJssel, Hendrik-Ido-Ambacht en Schiedam. De laatste jaren stond de gemeente op zichzelf. De sacramenten werden bediend door ‘vrije’ predikanten.

Het opgaan van de Nederlandse Hervormde Kerk in de PKN plaatste het kerkbestuur voor de vraag hoe het verder moest met de gemeente. Uiteindelijk werd contact gezocht met de Hersteld Hervormde Kerk. Al vele jaren gingen in de weekdiensten ook hervormde predikanten voor. Na enkele besprekingen besloten de mansleden medio 2006 eenstemmig om als gemeente over te gaan. Onder leiding van de classis West werden begin 2007 lidmaten bevestigd. Met de bevestiging van twee ouderlingen en twee diakenen op 12 april 2007 werd het aansluitingsproces voltooid.

Links

Afbeeldingen

Exterieur