Handelingen

Amsterdam, Spuistraat 14 - Dominicus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Dominicus
Genootschap: Oecumenisch in Joods-Christelijke traditie
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Spuistraat 14
Postcode: 1012TS
Sonneveld-index: 04940
Jaar ingebruikname: 1886
Architect: Pierre Cuypers (1827 - 1921)
Huidige bestemming: Oecumenisch in Joods-Christelijke traditie
Monument status: Rijksmonument 5621



Geschiedenis

Architectonisch buitengewoon belangrijk kerkgebouw, zonder toren (die wel door P.J.H. Cuypers was ontworpen en de hoogste kerktoren in Amsterdam had moeten worden). Wegens het ontbreken van die toren is deze kerk relatief onopvallend. De enige kerk, van de 6 naar ontwerp van Pierre Cuypers in Amsterdam gebouwde kerken, die nog volop in gebruik is voor kerkelijke vieringen. De andere 5 zijn/waren:

De Vondelkerk en De Posthoorn zijn, dankzij lokale acties als Rijksmonumenten, in de jaren 1980 gerestaureerd, en beperkt toegankelijk.

De St. Dominicuskerk is een neogotisch kerkgebouw aan de Spuistraat in Amsterdam. Zij werd als rooms-katholieke Parochiekerk van Sint-Dominicus gebouwd door Pierre Cuypers en bediend door de Dominicanen. De kerk maakt thans geen deel meer uit van de Katholieke Kerk, maar wordt gebruikt door de Dominicusgemeente en verhuurd. De Sint Dominicuskerk aan de Spuistraat is in gebruik bij een oecumenische kerkgemeenschap geïnspireerd op de Joods-Christelijke traditie. Een plaats waar mensen met een protestante, katholieke en ook niet kerkelijke achtergrond samenkomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Parochiekerk van de H. Dominicus ("Stadhuys van Hoorn"). Driebeukige kruisbasiliek, 1884-1893, van belang als geheel op zichzelf staand verschijnsel in de tweede periode van het oeuvre van Pierre Cuypers (1827 - 1921). Uitwendige versiering met balustraden en pinakels, onvoltooide toren aan de ingangsgevel. Transeptarmen uitgevoerd als lage kapellen. Het zeer brede schip heeft ronde zuilen met bladkapitelen en wordt overdekt door een vlakke zoldering, gedragen door ijzeren balken op eveneens in ijzer uitgevoerde bogen tegen houten muurstijlen. Kruisribgewelven over zijbeuken, koor en dwarsarmen. Het rechthoekige presbyterium is door een hoge triomfboog naar het schip geopend en heeft in de sluitingswand een roosvenster. Oorspronkelijke, naar Cuypers' inzichten uitgevoerde meubilering, polychromie en beglazing. Orgel met twee manualen en vrij pedaal van P.J. Adema & Zonen uit 1903, gerestaureerd in 1996.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Restauratie

Interieur