Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k (correctie)
 
(711 tussenliggende versies door 17 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
__notoc__
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
   <tr>
   <tr>
     <td width="60%" align="left" valign="top">
     <td width="60%" align="left" valign="top">


== Welkom bij Reliwiki! ==
== Welkom bij Reliwiki ==
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.


Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Er zijn momenteel bijna 390 geregistreerde gebruikers en het aantal groeit steeds.
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!


U kunt ook uw kennis en foto’s op een makkelijke wijze toevoegen. Hierdoor draagt u bij aan de waardering voor religieuze gebouwen. De site werkt als Wikipedia, een korte handleiding is [[Help:Inhoud|'''hier''']] te vinden en een snelcursus [[Help:Snelcursus|'''hier''']].
== Nieuwsberichten==


== Over Reliwiki ==
Dit bericht is uit 2024.


Reliwiki is in 2008, het Jaar van het Religieus Erfgoed, gelanceerd om grotere bekendheid aan het rijke bezit aan kerken, kloosters, moskeeën, synagogen en tempels te geven.  
==='''Heilige Huisjes Rotterdam'''===
Basis van Reliwiki was de Inventarisatie Kerkelijke Gebouwen in Nederland (IKGN) opgezet door Jan Sonneveld en over een periode van meer dan 20 jaar bijgehouden met medewerking van een groot aantal informanten (alom bekend als 'Kerkenverzamelaars'), die nog steeds, samen met mensen zoals u, de informatie in Reliwiki laten groeien.  
Van 6 t/m 9 juni zetten Rotterdamse gebedshuizen hun deuren wagenwijd open tijdens de derde editie van het festival Heilige Huisjes in Rotterdam. Meer dan 40 kerken, synagogen, tempels en moskeeën bieden een gevarieerd programma voor de hele stad en daarbuiten. Het festivalweekend wordt donderdag 6 juni om 16 uur afgetrapt in de Paradijskerk met mooie verhalen en voorstellingen.
*[https://www.heiligehuisjesrotterdam.nl/ Heilige Huisjes Rotterdam]


Medio 2009 is Reliwiki overgedragen aan het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daardoor is het beheer, de redactie en verdere ontwikkeling van de site veilig gesteld.
Dit bericht is uit 2024.


== Wat kunt u allemaal doen? ==
==='''Reliek Heilige Bernadette in Nederland'''===
De Heilige Bernadette Souberious, bekend van de bedevaartsplaats Lourdes, komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van haar gebeente) komt vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land langs alle zeven bisdommen van de rooms-katholieke kerk. Hier zal het worden tentoongesteld voor het publiek. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.
*[https://nos.nl/artikel/2506099-reliek-van-bernadette-uit-lourdes-maakt-tour-door-nederland/ Reliek Bernadette maakt tour]


Ga met Reliwiki aan de slag - het is makkelijk en leuk:
==='''Kerken verkopen grond aan hoogste bieder vanwege geldgebrek'''===
# Zoek naar informatie over religieuze gebouwen in uw omgeving of in plaatsen waar u een bezoek brengt of gaat brengen.
# Voeg gegevens (zoals feiten over de bouw, de levensloop en het gebruik van het gebouw) en foto’s toe. Ook oude foto’s dragen bij aan de kennis en waardering!
# Corrigeer feiten en vul beschrijvingen aan of herschrijf bestaande teksten om ze meer toegankelijk te maken. Zoals u zult zien is hier nog veel te winnen.
Voor uzelf en anderen is het leuk dat u zich [[Speciaal:Aanmelden|'''aanmeldt of inschrijft''']] als u dikwijls bewerkingen op de site doet. Verken de tabs (bovenaan) en navigatiemogelijkheden (links) en ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn!


== Wilt u meehelpen? ==
Dit bericht is uit 2024.


Momenteel worden de pagina’s door vrijwilligers gecontroleerd, gecorrigeerd en aangevuld met het oog op grotere betrouwbaarheid en bruikbaarheid van Reliwiki. Doe mee en versterk het team! Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp, over tijd en een scherp oog beschikt en ook enige handigheid met een computer hebt, bent u welkom om u aan te melden bij '''[mailto:info@reliwiki.nl info@reliwiki.nl]'''.
Kerken en kerkelijke liefdadigheidsorganisaties hebben in de afgelopen tien jaar ongeveer 8 procent van hun omvangrijke grondbezit verkocht, zo blijkt uit onderzoek van Cobouw en Trouw op basis van Kadastergegevens. Gezamenlijk bezitten deze genootschappen nog steeds 28 duizend hectare grond, voornamelijk bestaande uit landbouwgrond.
De verkoop van grond lijkt voornamelijk ingegeven door praktische overwegingen. Veel kerken zien hun bezoekersaantallen teruglopen, maar hebben nog steeds aanzienlijke financiële middelen nodig voor personeel en onderhoud van hun gebouwen. Soms is er een verschuiving in het beleggingsbeleid van deze organisaties.
Gemiddeld verkopen kerken jaarlijks zo'n 200 hectare van hun totale bezit. Bij deze transacties lijkt de prijs vaak de doorslaggevende factor te zijn, eerder dan sociale of ideële motieven.
*[https://www.volkskrant.nl/economie/kerken-met-geldtekort-verkopen-hun-akkers-en-landgoederen-aan-de-hoogste-bieder~b287ad1d/ Kerken met geldtekort verkopen hun akkers en landgoederen aan de hoogste bieder]


=== Opmaak van pagina's ===
Dit bericht is uit 2024.
Ook de opmaak van de pagina's wordt gecontroleerd. Het doel is om op iedere pagina er als volgt uit te laten zien:
# De titel van de pagina wordt hierbij als volgt opgebouwd: '''Plaats, Adres - Naam kerk'''. Hierdoor verschijnt het kaartje van google maps na het opslaan van de pagina;
# Op de pagina komen als eerste [[Help:Snelcursus#Bewerken|'''de categorieën''']] te staan. Standaard categorieën zijn: Provincie, Gemeente (burgerlijk) en Genootschap;
# Hierna volgt [[Help:Snelcursus#De_tabel|'''de tabel''']] met de standaard inhoud: Genootschap, Gemeente (burgerlijke gemeente), Plaats, Adres, Provincie, Jaar ingebruikname, Huidige bestemming, Naam kerk, Architect en Monument-status. Deze tabel wordt standaard getoond bij [[Help:Uitgebreide_handleiding#Nieuwe_pagina|'''het aanmaken van een nieuwe pagina''']];
# Dan volgt het kopje '''Geschiedenis''' hier wordt kort toegelicht wanneer de kerk is gebouwd en wat de functies zijn (geweest);
# Hieronder volgen hoofdstukken die variabel zijn, bijvoorbeeld een uitgebreide omschrijving van de bouw, sloop, onderzoeken;
# Onderaan de pagina komen [[Help:Snelcursus#Afbeeldingen|'''de afbeeldingen''']], deze worden bij elkaar gebundeld.


== Voor het eerst beginnen ==  
==='''Wonen met dementie in De Leornarduskerk'''===
De Leonarduskerk in Beek en Donk is recentelijk omgebouwd tot een zorginstelling voor mensen met dementie en geheugenproblemen. Roger en Esther de Coster bieden hier 24-uurszorg aan, met aandacht voor gezonde voeding en beweging. De eerste bewoners voelen zich al snel thuis in de herbestemde kerk. In de zijbeuken zijn zorgappartementen gebouwd. Hier hebben ze de beschikking over een eigen keuken en badruimte, hoewel ze ook de beschikking hebben over een gezamenlijke woonruimte. Partners mogen samenwonen in de voorziening, wat voor families een uitkomst is bij de zorg van hun geliefden.
Roger en Esther zijn nu gestart met twee bewoners en hebben de capaciteit om uit te breiden tot 26 bewoners met een indicatie. ´Mocht het ooit zover komen dat de kerk weer nodig is voor waar deze oorspronkelijk voor is bedoeld, dan kan dat nog steeds. Achter de muren is nog alles intact”
*[https://www.ad.nl/laarbeek/wonen-onder-het-oog-van-leonardus-roger-en-esther-vangen-mensen-met-geheugenproblemen-op-in-beekse-kerk~a8af1d61/ Wonen onder het oog van Leonardus]


In het vakje ''zoeken'' in het menu aan de linkerkant kunt u de naam en plaatsnaam van een gebouw intypen en op de knop ''Zoeken'' klikken. Als u direct zaken ziet die verbeterd kunnen worden, klik dan op de tab ''bewerken'' en u kunt aan de slag!
Dit bericht is uit 2024.


== Strategisch Plan Religieus Erfgoed ==
==='''Kerkbestuur De Sprang in Velp draagt kerk over aan BOEi'''===
Sinds 1 februari is de kerk van de Vereniging De Sprang-Vrijzinnigen in Velp officieel overgedragen aan BOEi, herbestemmer van cultureel erfgoed. De kerk in Velp heeft momenteel geen functie en staat al een jaar leeg. Samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden kijkt BOEi naar andere maatschappelijke bestemming voor de kerk. Dit past goed in de doelstelling van BOEi, om bijzondere plekken nieuwe betekenis te geven.
Het kerkgebouw is een karakteristieke zaalkerk zonder toren met een bruto vloeroppervlak van 285 m2 en is in 1905 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Protestantenbond. Het ontwerp vertoont naast invloeden van de Art Nouveau in het interieur ook de invloed van de Engelse Arts & Crafts beweging in het exterieur. Het pand heeft waarde vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere detaillering in Art Nouveau-stijl zoals het tegeltableau boven de ingang. De kerk vertegenwoordigt een aspect van de religieuze geschiedenis van Velp en de gemeente Rheden.
*[https://www.boei.nl/nieuws/kerkbestuur-de-sprang-vrijzinnigen-velp-draagt-kerk-over-aan-boei/ De Sprang krijgt nieuwe eigenaar]


2008 Jaar van het Religieus Erfgoed had als doel om de belangstelling voor en de kennis van het religieus erfgoed in Nederland te vergroten. Alleen zo kan een duurzame toekomst voor het religieus erfgoed binnen onze dynamische samenleving worden bevorderd.  
Dit bericht is uit 2024.


Ook nu moet nog veel werk worden verzet om de toekomst van ons religieus erfgoed veilig te stellen. Met een nalatenschap in de vorm van onder meer ''Reliwiki'' hoopt de Stichting 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed ook aan deze toekomst substantieel te hebben bijgedragen.
==='''Sint-Bernarduskerk in Made wordt sociaal cultureel centrum'''===
Binnenkort wordt de Bernarduskerk in Made opgeleverd aan de nieuwe gebruikers. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om van voormalige kerk De Bernardus in Made een sociaal cultureel centrum te maken. In februari gaat het open. In De Bernardus komen drie huurders: bibliotheek Theek 5, kinderopvang Kibeo en Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Bernardus. De laatste verzorgt de exploitatie van de horeca en algemene ruimtes in het gebouw, waaronder een theaterzaal. Het gebied rondom de voormalige kerk krijgt verder een impuls met 55 nieuwe woningen en tevens wordt het Gaymansplantsoen opgeknapt.
De Rooms-Katholieke St. Bernarduskerk is een driebeukige kruisbasiliek, gebouwd in 1870 naar ontwerp van J. Verheyen.
*[https://drimmelen.nieuws.nl/nieuwsberichten/79903/sociaal-cultureel-centrum-de-bernardus-gaat-in-februari-open/ Sint Bernarduskerk gaat weer open]


== Enkele links ==


* [http://www.restauratiefonds.nl/Site/nl-nl/Splashpage.htm Nationaal Restauratiefonds]
==='''BOUW MEE AAN DE GROOTSTE DATABASE OVER RELIGIEUZE GEBOUWEN IN NEDERLAND!'''===
* [http://www.2008re.nl/#/reliwiki/ Meer informatie over Reliwiki]
* [http://www.skkn.nl Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland]
* [http://www.cultureelerfgoed.nl/ Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed] voorheen RACM
* [http://www.groningerkerken.nl Stichting Groninger Kerken]
* [http://www.ru.nl/kaski Kaski]
* [http://www.toekomstkerkgebouwen.nl Task Force Toekomst Kerkgebouwen]
* [http://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl Kerkgebouwen in Limburg]


== Met dank aan ==
Als vrijwilliger voor Reliwiki draag je bij aan de grootste database over religieuze gebouwen in Nederland. Je verzamelt gegevens over diverse religieuze gebouwen, waaronder kerken, kloosters, kapellen, moskeeën en synagoges. De benodigde informatie haal je uit nieuwsberichten, internet en andere documentatie. Ook foto’s van religieus erfgoed kun je op de website kwijt. Je werkt in een wiki-omgeving waardoor je eenvoudig en snel gegevens kunt invoeren en actueel houden.


* [http://www.minocw.nl/ Ministerie OCW]
Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:
* [http://www.restauratiefonds.nl/Site/nl-nl/Splashpage.htm Nationaal Restauratiefonds]
* Maak een account aan via de [[Speciaal:Aanmelden|'''aanmeldpagina''']] en log in.
* [http://www.cultureelerfgoed.nl/ Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed]
* Neem eens een kijkje bij de [[Help:Spoedcursus|'''snelcursus''']] en de [[Help:Inhoud|'''korte handleiding''']].
* [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
* Zoek via de [[Speciaal:Zoeken|'''zoekfunctie''']] gebouwen bij u in de buurt.
* [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
* Voeg informatie toe, upload foto’s en corrigeer feiten. Velen zullen u hier dankbaar voor zijn! Ook oude foto’s, plattegronden en ansichtkaarten zijn zeer welkom!
* [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
* Wilt u meer weten? Neem [mailto:info@reliwiki.nl'''contact''']met ons op.
* Lees meer over [[Architectuurhistorie|'''architectuurhistorie''']] of raadpleeg de [[Termenlijst bouwkundig| '''bouwkundige termenlijst''']].
* Heeft u vragen, kijk dan op het [[ReliWiki:Gebruikersportaal|'''gebruikersportaal''']] of een DM via de [https://www.facebook.com/relwiki/ facebookpagina] van Reliwiki.
* Heeft u foto’s van onbekende objecten? kijk dan bij de [[Meldpunt Vraagtekenfoto's|'''vraagtekenfoto's''']].


== Contact ==  
== Sponsoren ==
Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:


Om contact te leggen met de redactie van Reliwiki kunt u een '''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail sturen]'''. Uw vraag zal zo spoedig mogelijk behandeld worden.  
[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]   
[[Afbeelding:VL LOGO LIGGEND 2021 RGB.jpg|link=https://vriendenloterij.nl]]


</td>
</td>
     <td width="40%" align="left" valign="top"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
     <td width="40%" align="left" valign="top">
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
      <tr>
 
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
 
== <span style="color:#ffffff">Leegstandsmeldingen</span> ==
</td>
      </tr>
      <tr>
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
'''Zie ook het [[Kerksluitingen|overzicht van (mogelijke) kerksluitingen]]'''
</div>
</td>
      </tr>
    </table>
 
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
      <tr>
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
 
== <span style="color:#ffffff">ANBI-status</span> ==
</td>
      </tr>
      <tr>
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Reliwiki is een stichting met ANBI-status, zie [[Reliwiki:Financieel bijdragen|onze gegevens]].
</div>
</td>
      </tr>
 
    </table>
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''Mooie voorbeelden op de kaart'''</td>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
 
== <span style="color:#ffffff">Met dank aan</span> ==
</td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
{{#custom_map:
 
Doesburg,_Kerkstraat_4_-_Grote-_of_Martinikerk|
Groningen,_Zaagmuldersweg_67_-_Franciscus_v_Assisie|
Alkmaar,_Verdronkenoord_68_-_St_Laurentius|
Vaassen,_Deventerstraat_98_-_Martinus|
Eindhoven,_Carmelitessenstraat_2_-_Theresia|
Vessem,_Servatiusstraat_8_-_Lambertus|
}}
   </div>
   </div>


{|
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
|-valign="top"
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
|-valign="top"
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
|-valign="top"
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
|}
</td>
      </tr>
    </table>
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
      <tr>
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== <span style="color:#ffffff">Interessante links</span> ==
</td>
      </tr>
      <tr>
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie het overzicht van '''[[interessante links]]'''
</div>
</td>
      </tr>
    </table>
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
      <tr>
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== <span style="color:#ffffff">Overzichten</span> ==
</td>
      </tr>
      <tr>
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
{|
|-
| [[Overzichten binnen Reliwiki|Lijst van overzichten binnen Reliwiki]]
|-
| [[Reliwiki:Overleg|'''Pagina voor overleg''' en vragen aan (mede-)gebruikers]]
|-
| [[Kerksluitingen|Overzichten van kerken die gaan sluiten of reeds buiten gebruik zijn gesteld]]
|-
| [[Zoeken|Zoeken binnen Reliwiki]]
|-
| [[Kerksluitingen|Overzichten van buiten gebruikstellingen kerkgebouwen]]
|-
| [[Sonneveld-index|Sonneveld index]]
|-
| [[Meldpunt Vraagtekenfoto's|Meldpunt vraagtekenfoto's]]
|-
| [[Overzicht van afbeeldingen op Wikimedia|Afbeeldingen op Wikimedia per categorie.]]
|-
| [[Artikelen op Wikipedia|Artikelen op Wikipedia]]
|-
| [[Help:Spoedcursus|Aanwijzingen voor het bewerken van Reliwiki]]
|}
</div>


</td>
</td>
Regel 93: Regel 191:
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''Mooie voorbeelden''' </td>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== <span style="color:#ffffff">Contact</span> ==
</td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">Reliwiki is in juni 2008 'gevuld' opgeleverd. Dat wil zeggen, met kerngegevens van alle bekende religieuze gebouwen in Nederland, beschrijvingen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland en een groot aantal foto's. Na de lancering zijn gebruikers van de site druk bezig geweest - kijkt u eens op 'recente wijzigingen' - en Reliwiki is daardoor nog interessanter geworden. Veel fotomateriaal is afkomstig van liefhebbers zoals André van Dijk. Een aantal voorbeeldpagina's:
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
* [[Doesburg, Kerkstraat 4 - Grote- of Martinikerk]]
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. Dit mailadres is niet bedoeld voor redactionele verzoeken. Reliwiki is een open source systeem. Met behulp van [https://reliwiki.nl/index.php/Help:Spoedcursus|'''Reliwiki Handleiding'''] kunt u zelf informatie aanvullen en/of corrigeren.
* [[Groningen, Zaagmuldersweg 67 - Franciscus v Assisie]]
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
* [[Alkmaar, Verdronkenoord 68 - St Laurentius]]
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/relwiki?ref=hl]]<br> '''Reliwiki op Facebook'''<br><br>
* [[Vaassen, Deventerstraat 98 - Martinus]]
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/groups/1609607405937811/?fref=ts']]<br> '''De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook'''
* [[Eindhoven, Carmelitessenstraat 2 - Theresia]]
* [[Vessem, Servatiusstraat 8 - Lambertus]]
De volgende pagina's zijn nog schrikbarend leeg. Vaak gaat het om nieuwe kerken die onlangs geopend zijn. Of juist oude monumentale kerken waar nog haast niets over bekend is... Kent u één van deze kerken, ga er dan snel heen en maak er wat moois van, let hierbij ook op de [[Help:Snelcursus#Bewerken|'''layout''':]]
* [[Apeldoorn, Sophialaan 36 - Eyup Sultan Moskee]]
* [[Oegstgeest, Lijtweg 1 - Rehoboth]]
* [[Pijnacker, Klapwijkseweg 91 - Ontmoeting]]
* [[Amersfoort, Waterdaal 1 - Elim]]
* [[Rotterdam, s Gravenweg 451]]
* [[Zutphen, Keucheniusstraat - Het Lichtpunt]]
* [[Wezep, Marienrade 1 - Het Noorderlicht]]
* Of kijk eens op [[Speciaal:KortePaginas|'''deze pagina''']] of er nog een gebouw bij u uit de buurt bij staat.
Daarnaast is een aantal gebruikers bezig met het bijwerken van pagina's. Het staat iedereen vrij informatie over de gebouwen toe te voegen! Een aantal wijzigingen:
* [[Beuningen, Dorpssingel 1 - Cornelius]]
* [[Amsterdam, Pijnackerstraat 9 - OLV Kon vd Vrede]]
* [[Utrecht, Hamburgerstraat 9 - Evangelisch-Lutherse Kerk]]
* [[Zwartsluis, Kerkstraat 29]]
* [[Witmarsum, De Vliet - sculptuurkerkje Doopgezinde Gemeente]]
* [[Makkum, Kerkeburen 37 - Doniakerk]]
* [[Koudum, JacBinckesstraat 2 - Martini]]
* [[Kollumerzwaag, Foarwei 97 - Geref. kerk]]
</div>
</div>
</tr>
</tr>
</table>
</table>
<p>

Huidige versie van 15 jan 2025 om 07:25

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Dit bericht is uit 2024.

Heilige Huisjes Rotterdam

Van 6 t/m 9 juni zetten Rotterdamse gebedshuizen hun deuren wagenwijd open tijdens de derde editie van het festival Heilige Huisjes in Rotterdam. Meer dan 40 kerken, synagogen, tempels en moskeeën bieden een gevarieerd programma voor de hele stad en daarbuiten. Het festivalweekend wordt donderdag 6 juni om 16 uur afgetrapt in de Paradijskerk met mooie verhalen en voorstellingen.

Dit bericht is uit 2024.

Reliek Heilige Bernadette in Nederland

De Heilige Bernadette Souberious, bekend van de bedevaartsplaats Lourdes, komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van haar gebeente) komt vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land langs alle zeven bisdommen van de rooms-katholieke kerk. Hier zal het worden tentoongesteld voor het publiek. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.

Kerken verkopen grond aan hoogste bieder vanwege geldgebrek

Dit bericht is uit 2024.

Kerken en kerkelijke liefdadigheidsorganisaties hebben in de afgelopen tien jaar ongeveer 8 procent van hun omvangrijke grondbezit verkocht, zo blijkt uit onderzoek van Cobouw en Trouw op basis van Kadastergegevens. Gezamenlijk bezitten deze genootschappen nog steeds 28 duizend hectare grond, voornamelijk bestaande uit landbouwgrond. De verkoop van grond lijkt voornamelijk ingegeven door praktische overwegingen. Veel kerken zien hun bezoekersaantallen teruglopen, maar hebben nog steeds aanzienlijke financiële middelen nodig voor personeel en onderhoud van hun gebouwen. Soms is er een verschuiving in het beleggingsbeleid van deze organisaties. Gemiddeld verkopen kerken jaarlijks zo'n 200 hectare van hun totale bezit. Bij deze transacties lijkt de prijs vaak de doorslaggevende factor te zijn, eerder dan sociale of ideële motieven.

Dit bericht is uit 2024.

Wonen met dementie in De Leornarduskerk

De Leonarduskerk in Beek en Donk is recentelijk omgebouwd tot een zorginstelling voor mensen met dementie en geheugenproblemen. Roger en Esther de Coster bieden hier 24-uurszorg aan, met aandacht voor gezonde voeding en beweging. De eerste bewoners voelen zich al snel thuis in de herbestemde kerk. In de zijbeuken zijn zorgappartementen gebouwd. Hier hebben ze de beschikking over een eigen keuken en badruimte, hoewel ze ook de beschikking hebben over een gezamenlijke woonruimte. Partners mogen samenwonen in de voorziening, wat voor families een uitkomst is bij de zorg van hun geliefden. Roger en Esther zijn nu gestart met twee bewoners en hebben de capaciteit om uit te breiden tot 26 bewoners met een indicatie. ´Mocht het ooit zover komen dat de kerk weer nodig is voor waar deze oorspronkelijk voor is bedoeld, dan kan dat nog steeds. Achter de muren is nog alles intact”

Dit bericht is uit 2024.

Kerkbestuur De Sprang in Velp draagt kerk over aan BOEi

Sinds 1 februari is de kerk van de Vereniging De Sprang-Vrijzinnigen in Velp officieel overgedragen aan BOEi, herbestemmer van cultureel erfgoed. De kerk in Velp heeft momenteel geen functie en staat al een jaar leeg. Samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden kijkt BOEi naar andere maatschappelijke bestemming voor de kerk. Dit past goed in de doelstelling van BOEi, om bijzondere plekken nieuwe betekenis te geven. Het kerkgebouw is een karakteristieke zaalkerk zonder toren met een bruto vloeroppervlak van 285 m2 en is in 1905 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Protestantenbond. Het ontwerp vertoont naast invloeden van de Art Nouveau in het interieur ook de invloed van de Engelse Arts & Crafts beweging in het exterieur. Het pand heeft waarde vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere detaillering in Art Nouveau-stijl zoals het tegeltableau boven de ingang. De kerk vertegenwoordigt een aspect van de religieuze geschiedenis van Velp en de gemeente Rheden.

Dit bericht is uit 2024.

Sint-Bernarduskerk in Made wordt sociaal cultureel centrum

Binnenkort wordt de Bernarduskerk in Made opgeleverd aan de nieuwe gebruikers. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om van voormalige kerk De Bernardus in Made een sociaal cultureel centrum te maken. In februari gaat het open. In De Bernardus komen drie huurders: bibliotheek Theek 5, kinderopvang Kibeo en Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Bernardus. De laatste verzorgt de exploitatie van de horeca en algemene ruimtes in het gebouw, waaronder een theaterzaal. Het gebied rondom de voormalige kerk krijgt verder een impuls met 55 nieuwe woningen en tevens wordt het Gaymansplantsoen opgeknapt. De Rooms-Katholieke St. Bernarduskerk is een driebeukige kruisbasiliek, gebouwd in 1870 naar ontwerp van J. Verheyen.


BOUW MEE AAN DE GROOTSTE DATABASE OVER RELIGIEUZE GEBOUWEN IN NEDERLAND!

Als vrijwilliger voor Reliwiki draag je bij aan de grootste database over religieuze gebouwen in Nederland. Je verzamelt gegevens over diverse religieuze gebouwen, waaronder kerken, kloosters, kapellen, moskeeën en synagoges. De benodigde informatie haal je uit nieuwsberichten, internet en andere documentatie. Ook foto’s van religieus erfgoed kun je op de website kwijt. Je werkt in een wiki-omgeving waardoor je eenvoudig en snel gegevens kunt invoeren en actueel houden.

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg VL LOGO LIGGEND 2021 RGB.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Zie ook het overzicht van (mogelijke) kerksluitingen

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status, zie onze gegevens.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie het overzicht van interessante links

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. Dit mailadres is niet bedoeld voor redactionele verzoeken. Reliwiki is een open source systeem. Met behulp van Reliwiki Handleiding kunt u zelf informatie aanvullen en/of corrigeren. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook